Wszelkie choroby zaczynają się w jelitach
Hipokrates z Kos.
Ojciec współczesnej medycyny
Czym jest mikrobiom jelitowy?
Mikrobiom (mikroflora) jelitowy to niezwykły i zróżnicowany ekosystem. Może w nim występować nawet 1500 gatunków różnych bakterii! Ich różnorodność jest unikatowa.
Skład mikrobiomu jelit jest kwestią indywidualną, często porównuje się się go do odcisku palca.
Indywidualny profil, ale…
W toku rozwoju nowoczesnej medycyny oraz wiedzy o mikroflorze jelitowej, jesteśmy już w stanie stwierdzić, które z drobnoustrojów są ważne dla naszego zdrowia. Niektóre ze szczepów bakterii są bardziej korzystne i dobrze gdy jest ich więcej. Inne z kolei są potrzebne (dla różnorodności i przeciwwagi), ale ich zbyt duże namnożenie się może prowadzić do różnych chorób, czy nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu (fizycznych i psychicznych).
Dlatego tak ważne jest karmienie “dobrych” bakterii jelitowych.
Czy mikrobiom jelitowy się zmienia?
W końcu odciski palców są niezmienne…? Skoro nasza mikroflora jelitowa jest indywidualna, czy jej skład może ulec zmianie? Mikrobiom jest stabilny, jednak ulega zmianom pod wpływem różnych czynników, jak np. antybiotyki, dieta, wiek, czy środowisko naturalne.
Jego zdolność do zmiany jest dla nas dobrą wiadomością – możemy wpływać na niego pozytywnie. Ale o tym za chwilę.. 😉
Mikrobiom w jelitach składa się głównie z bakterii, ale także grzybów, wirusów i pierwotniaków – razem tworzą wyjątkowy ekosystem.
Mikrobiom jelitowy pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, m.in. funkcję metaboliczną, troficzną i immunologiczną. Wszystkie te funkcje często się uzupełniają.
Funkcja metaboliczna dotyczy rozkładu prebiotyków w wyniku fermentacji. Podczas fermentacji tworzą się także witaminy z grupy B i witamina K. Drobnoustroje poprawiają także przyswajalność składników mineralnych.
Funkcja troficzna i immunologiczna zapobiega kolonizacji bakterii szkodliwych, poprzez stworzenie śluzowej bariery ochronnej. Te funkcje odpowiedzialne są za ochronę nabłonka jelitowego. Ważną rolę pełnią też mucyny, których produkcję stymulują bakterie. Mucyny pokrywają nabłonek jelitowy chroniąc go przed działaniem bakterii chorobotwórczych czy toksyn.
mikroorganizmów jelitowych jest wiele, do tej pory rozszyfrowaliśmy zaledwie około 20%. Nowoczesna nauka dostarcza coraz więcej informacji o “dobrych” i “złych” bakteriach.
Szczerzej o najistotniejszych drobnoustrojach opowiemy w kolejnym poście.
Jak najlepiej zadbać o mikrobiom? Karmić dobre bakterie!
Aby zwiększyć przewagę pożądanych bakterii jelitowych, należy wprowadzić do diety składniki, które powodują ich namnażanie.
prebiotyki dla mikrobiomu
Probiotyki są pokarmem dla Dobrych Bakterii i utrzymuję w świetnej kondycji cały mikrobiom. Najbardziej efektywnym jedzeniem jest inulina, inulina łagodzi zaparcia i biegunki, wpływa na poprawę zdrowia kości, zmniejsza ryzyko chorób serca i zwiększa przyswajanie wapnia. Pomaga także utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
TOPINAMBUR – Prebiotyczny król wśród roślin
Topinambur jest bardzo bogaty w inulinę w formie suszonej zawiera ponad 60% inuliny Dzięki wyjątkowej biozgodności inuliny z ludzkim mikrobem, ma ona niepodważalny i pozytywny wpływ na zdrowie ludzkie.
Jak wykorzystać właściwości prebiotyków? Dołączając do swojej diety najbogatszy w nią składnik - topinambur!
Topinambur i jego przetwory nie tylko wzbogacą nasze menu o nowe, czy wyjątkowe smaki. Nakarmią nasz mikrobiom, pobudzą go do produkcji zdrowych bakterii jelitowych, które wpłyną na poprawę naszego samopoczucia, wzmacniają odporność, obniżają cukier i cholesterol… I wiele więcej.
Bibliografia:
- M.Mosley, Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało, Wyd. Otwarte, Kraków, 2018
- Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje. czytelniamedyczna.pl
- laboratoria.net