To błonnik roślinny, którego włókna (na przykład celuloza, pektyny czy śluzy) nie poddają się działaniu enzymów trawiennych. Dopiero na etapie trawienia w jelicie grubym prebiotyki ulegają procesowi fermentacji.
Prebiotyki są naturalną pożywką dla bakterii probiotycznych – bifidobakterii, bytujących w całym organizmie ludzkim, a głównie w jelicie grubym. Bifidobakterie pełnią funkcję ochronną dla ludzkiego organizmu, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, zapobiegają i leczą takie choroby jak nowotwory, stany zapalne, dysbiozę, choroby przewodu pokarmowego, alergie, atopowe zapalenie skóry, podagra i ponad 300 innych jednostek chorobowych.
Spożywanie prebiotyków przyczynia się do regulacji działania enzymów wątrobowych, stymulacji układu odpornościowego poprzez zwiększenie liczby limfocytów i leukocytów w krwi obwodowej, a także zmniejszenia stężenia LDL we krwi, zwiększenie przyswajania wapnia z jelit oraz łagodzenie objawów ze strony wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz grzybicy pochwy. Zadaniem prebiotyków jest stymulowanie układu odpornościowego, wspomaganie rozwoju dobrej flory bakteryjnej w jelitach oraz zapobieganie namnażaniu się patogenów chorobotwórczych.
Wartość prebiotyczna dla organizmu
Najbardziej wartościowym prebiotykiem jest inulina, stanowi ona tak jak skrobia w ziemniakach, substancję zapasową dl ponad 300 gatunków roślin. W Polsce, najwięcej Inuliny zawierają korzenie: omanu wielkiego, cykorii podróżnik, topinamburu i mniszka lekarskiego. Oman wielki jest byliną, rośliną ozdobną, cykoria i mniszek to popularne chwasty, topinambur jest smacznym warzywem. Ponadto , dobrymi prebiotykami są: zioła, cała pietruszka, cebula, czosnek, szparagi, pory, banany.
Nazwa produktu spożywczego | Zawartość błonnika prebiotycznego [%] |
Guma arabska | 85 |
Korzeń cykorii, suchy, surowy | 64,6 |
Mniszek, korzeń suchy, surowy do | do 40 |
Topinambur, bulwa sucha, surowa | 31,5 |
Mniszek, liście suche, surowe | 24,3 |
Czosnek, suchy, surowy | 17,5 |
Por, suchy, surowy | 11,7 |
Cebula, sucha, surowa | 8,6 |
Szparagi, surowe | 5 |
Otręby pszeniczne, surowe | 5 |
Pełnoziarnista mąka pszeniczna, po obróbce termicznej | 4,8 |
Banan, surowy | 1 |
Zalecenia spożycia dziennego inuliny to 4 do 9 gramów na dobę dla utrzymania zdrowego układu pokarmowego oraz do 15 gramów na dobę dla osób cierpiących na zaburzenia trawienne i choroby autoimmunologiczne.
Test BBC diety wzbogaconej o probiotyki i prebiotyki
BBC w programie The Truth About Food’: How to be healthy (pol. “Prawda o jedzeniu”, odc. “Jak być zdrowym”) przeprowadziła eksperyment porównawczy diety zawierającej duże ilości probiotyków i prebiotyków. Grupa testowa składała się z 8 kowbojów podzielonych na dwie równe grupy: pierwsza grupa przez tydzień stosowała dietę wzbogaconą o bakterie probiotyczne w jogurtach, druga przez ten sam okres czasu stosowała dietę zawierającą duże ilości prebiotyków – głównie inuliny. Po tygodniu badania laboratoryjne wykazały, że stosowanie diety prebiotycznej spowodowało przeciętne zwiększenie ilości bakterii w jelitach o 133 miliony, podczas gdy grupa spożywająca produkty probiotyczne nie odnotowała istotnej różnicy.