Czym są prebiotyki dla naszego organizmu?

To błonnik roślinny, którego włókna (na przykład celuloza, pektyny czy śluzy) nie poddają się działaniu enzymów trawiennych. Dopiero na etapie trawienia w jelicie grubym prebiotyki ulegają procesowi fermentacji.

Prebiotyki są naturalną pożywką dla bakterii probiotycznych – bifidobakterii, bytujących w całym organizmie ludzkim, a głównie w jelicie grubym. Bifidobakterie pełnią funkcję ochronną dla ludzkiego organizmu, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, zapobiegają i leczą takie choroby jak nowotwory, stany zapalne, dysbiozę, choroby przewodu pokarmowego, alergie, atopowe zapalenie skóry, podagra i ponad 300 innych jednostek chorobowych. 

Spożywanie prebiotyków przyczynia się do regulacji działania enzymów wątrobowych, stymulacji układu odpornościowego poprzez zwiększenie liczby limfocytów i leukocytów w krwi obwodowej, a także zmniejszenia stężenia LDL we krwi, zwiększenie przyswajania wapnia z jelit oraz łagodzenie objawów ze strony wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz grzybicy pochwy. Zadaniem prebiotyków jest stymulowanie układu odpornościowego, wspomaganie rozwoju dobrej flory bakteryjnej w jelitach oraz zapobieganie namnażaniu się patogenów chorobotwórczych.

Wartość prebiotyczna dla organizmu

Najbardziej wartościowym prebiotykiem jest inulina, stanowi ona tak jak skrobia w ziemniakach, substancję zapasową dl ponad 300 gatunków roślin. W Polsce, najwięcej Inuliny zawierają korzenie: omanu wielkiego, cykorii podróżnik, topinamburu i mniszka lekarskiego. Oman wielki jest byliną, rośliną ozdobną, cykoria i mniszek to popularne chwasty, topinambur jest smacznym warzywem. Ponadto , dobrymi prebiotykami są: zioła, cała pietruszka, cebula, czosnek, szparagi, pory, banany.

Nazwa produktu spożywczegoZawartość błonnika prebiotycznego [%]
Guma arabska85
Korzeń cykorii, suchy, surowy64,6
Mniszek, korzeń suchy, surowy dodo 40
Topinambur, bulwa sucha, surowa31,5
Mniszek, liście suche, surowe24,3
Czosnek, suchy, surowy17,5
Por, suchy, surowy11,7
Cebula, sucha, surowa8,6
Szparagi, surowe5
Otręby pszeniczne, surowe5
Pełnoziarnista mąka pszeniczna, po obróbce termicznej4,8
Banan, surowy1

Zalecenia spożycia dziennego inuliny to 4 do 9 gramów na dobę dla utrzymania zdrowego układu pokarmowego oraz do 15 gramów na dobę dla osób cierpiących na zaburzenia trawienne i choroby autoimmunologiczne.

Test BBC diety wzbogaconej o probiotyki i prebiotyki

BBC w programie The Truth About Food’: How to be healthy (pol. “Prawda o jedzeniu”, odc. “Jak być zdrowym”) przeprowadziła eksperyment porównawczy diety zawierającej duże ilości probiotyków i prebiotyków. Grupa testowa składała się z 8 kowbojów podzielonych na dwie równe grupy: pierwsza grupa przez tydzień stosowała dietę wzbogaconą o bakterie probiotyczne w jogurtach, druga przez ten sam okres czasu stosowała dietę zawierającą duże ilości prebiotyków – głównie inuliny. Po tygodniu badania laboratoryjne wykazały, że stosowanie diety prebiotycznej spowodowało przeciętne zwiększenie ilości bakterii w jelitach o 133 miliony, podczas gdy grupa spożywająca produkty probiotyczne nie odnotowała istotnej różnicy.

  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    DETOX z topinamburem

    Oceniono 0 na 5
    121.00  Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    PreBiomOdbudowa

    Oceniono 0 na 5
    387.00 

    W ciągu 6 godzin od rozpoczęcia spożywania nastąpi znaczący wzrost liczebności Dobrych Bakterii w mikrobiomie Twojego jelita grubego.  W tym czasie,  z jednej bakterii powstanie około 16 milionów nowych. Kuracja poprawia kondycję jelita, oczyszcza i natlenia organizm, wymiata złogi. Przywraca proporcje mikrobów, eliminuje mikroby patogenne.

    Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    WZMOCNIENIE JELIT

    Oceniono 0 na 5
    497.00 

    Dla osób, które chcą szybko wzmocnić swoją florę jelitową, Dla osób, które borykają się z ciągnącymi się infekcjami, Dla osób, które często zapadają na infekcje, Dla osób starszych, leżących lub z ograniczoną ruchowością.

    Dodaj do koszyka

przeczytaj więcej wpisów

ZAKRZEPICA / ZAPALENIE ŻYŁ

żylna choroba zakrzepowo-zatorowa / zakrzepowe zapalenie żył głębokich Jak powstaje zakrzepica Zakrzepica powstaje w żyłach dolnych kończyn, gdzie krew płynie najwolniej: w łydkach, rzadziej w

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO Przeprowadzone w szpitalu miejskim w Krasnodarze , w okresie od 01.12.92r. do 31.01.93r. na oddziale gastroenterologii podawano pacjentom proszek z

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Your cart is emptyTwój koszyk jest pusty

    Jak działa ludzki Mikrobiom?

    Pobierz bezpłatnego ebooka i dowiedz się, jak działa Twój mikrobiom