Rośliny prebiotyczne

ROŚLINY PREBIOTYCZNE

Rośliny, które zawierają najbardziej naturalny prebiotyk – inulinę.

 

PREBIOTYK to wysokoenergetyczne pożywienie dla endogennych bakterii komensalnych mikrobiomu jelitowego. Prebiotyk, wskutek biodegradacji przez bakterie jelitowe, przekształca się między innymi w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: octowy, propionowy i masłowy. Kwasy te, pełnią wiele funkcji, między innymi, zapewniają odpowiednie pH przewodu pokarmowego i krwi, usprawniają pracę układu pokarmowego, z tym wiąże – lepsze trawienie i wchłanianie składników odżywczych, zwiększają odporność całego organizmu. Ponadto zwiększają przyswajanie magnezu, wapnia, żelaza, mikroelementów oraz obniżają poziom cholesterolu i lipidów w surowicy krwi. I pełnią jeszcze wiele innych funkcji.

 

INULINA jest wielocukrem złożonym z monocukrów. Nie jest trawiona ani wchłaniania w jelicie cienkim. W literaturze raz jest traktowana jako błonnik, innym razem jako cukier, w związku z tym, często przekłamywana jest jej rola w procesach trawienia i wchłaniania w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt. Inulina to nazwa ogólna dla ponad 30 tysięcy substancji, bo inulina, w każdej roślinie, zbudowana jest inaczej.  Inulina nie jest trawiona w jelicie cienkim, a więc nie wpływa na poziom mierzalnego cukru we krwi, co jest istotną informacją dla cukrzyków. Inulina nie trafia do krwioobiegu, a więc nie należy jej liczyć w dietach jako cukru/węglowodanu/węgla .

Inulina ulega fermentacji w okrężnicy, działając jako prebiotyk, czyli zjadana jesy przez Dobre Bakterie.

 

Gdy spożywamy rośliny prebiotyczne, natychmiast poprawia nam się stan zdrowia. Dostarczenie mikrobiomowi jelitowemu najwyższej jakości pożywienia sprawia, że z jednej bakterii, w ciągu pierwszych 60 minut powstaje 8 nowych bakterii, a po kolejnych 6 godzinach 16 777 216.

Na całym świecie rośnie w warunkach naturalnych ponad 34 tysiące roślin prebiotycznych. Niektóre z nich zjadamy regularnie w posiłkach, inne omijamy każdego dnia. Nie każda roślina prebiotyczna nadaje się do jedzenia, część z nich jest po prostu niesmaczna, części z nich nie możemy spożywać w ilości zapewniającej właściwe odżywianie Dobrym Bakteriom.

Warzywa prebiotyczne to min.: topinambur, skorzonera, salsefia, kozibród łąkowy, karczoch, łopian, por, cebula, czosnek, pietruszka.

 

Najwięcej inuliny zawierają korzenie roślin: oman wielki, mniszek lekarski, cykoria podróżnik, topinambur, skorzonera, salsefia, perz, pokrzywa.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

  • Rośliny prebiotyczne

    Bulwa topinamburu 1kg

    Oceniono 0 na 5
    14.00 

    Jego popularność zawsze była nierównomierna, a on sam traktowany był jako przysmak i rarytas. Wielka kuchnia pałacowa podawała go na wiele sposobów: gotowany, smażony, z ogórkami kiszonymi, a nawet w naleśnikach i dżemach.

    Dodaj do koszyka
  • Kiszony Topinambur
    Rośliny prebiotyczne

    Kiszony Topinambur

    Oceniono 0 na 5
    16.00 

    Kiszony topinambur zwiększa przepływ krwi, zwłaszcza do kończyn, i wspomaga detoksykację Twojego ciała. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i ogólny metabolizm, co czyni go świetnym w czasie przeziębienia.

    Dodaj do koszyka
  • Rośliny prebiotyczne

    Chipsy z Topinamburu

    Oceniono 0 na 5
    23.00 

    Produkt naturalny, bez żadnych dodatków. Dla diabetyków, fenyloketonurii, dzieci, bez glutenu, bez cukru, bez soli.

    Dodaj do koszyka
  • Rośliny prebiotyczne

    Łopian Większy

    Oceniono 0 na 5
    17.00  Dodaj do koszyka
  • Rośliny prebiotyczne

    Kozibród Łąkowy

    Oceniono 0 na 5
    17.00  Dodaj do koszyka
  • Rośliny prebiotyczne

    Oman Wielki

    Oceniono 0 na 5
    17.00  Dodaj do koszyka
Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Your cart is emptyTwój koszyk jest pusty