ŁOPIAN (Arctium)

należy do rodziny astrowatych. Liczy 10 gatunków. Występuje w stanie dzikim w umiarkowanych strefach Europy i Azji. W Polsce, na stanowiskach naturalnych,  występują cztery gatunki łopianu.  Najbardziej znane to łopian większy / Arctium lappa  / i łopian mniejszy / Arctium minus /, zwane popularnie rzepami lub dziadami.

Korzenie łopianu zawierają inulinę.

Korzeń łopianu stosowany jest wewnętrznie.

DZIAŁANIE

Korzeń łopianu wykazuje silne działanie antybakteryjne, grzybobójcze, przeciwzapalne. Ponadto działa moczopędnie i napotnie.

Odżywia mikrobiom jelitowy.

Zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego.

WŁAŚCIWOŚCI ŁOPIANÓW

Korzeń łopianu, w ziołolecznictwie, stosowany jest wewnętrznie w leczeniu nieżytów przewodu pokarmowego, w stanach zapalnych dróg moczowych i pęcherzyka żółciowego, w niewydolności wątroby, zaburzeniach przemiany materii. Wykazuje też pozytywne działanie na skórę. Zewnętrznie stosowany jest do leczenia czyraków, trądziku, świądu skóry, łupieżu, zapobieganiu wypadaniu włosów.

SPOŻYWANIE

Łopian większy i łopian mniejszy

Korzeń łopianu, łodygi i ogonki liściowe są jadalne (na surowo). Można je też kisić.

Irokezi suszyli korzenie łopianu przy ogniu i gromadzili na zimę. Zjadali  je po namoczeniu w wodzie.

W Japonii, Chinach Korei  i na Jawie uprawia się łopian i zjada jako warzywo.

W Anglii, z korzenia łopianu i mniszka lekarskiego,  produkuje się fermentowany napój , który nazywa się Dandelion and burdock.

ZBIÓR I SUSZENIE

Korzenie wykopuje się już jesienią pierwszego roku wegetacji, lub na drugi rok, na wiosnę, gdy roślina nie wytworzyła jeszcze łodygi kwiatowej. Korzeń myje się, rozdrabnia i suszy w temperaturze 50 – 60 stopni Celsjusza

Katarzyna Ziemkiewicz

  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    DETOX z topinamburem

    Oceniono 0 na 5
    90.00  Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    Wzmocnienie bariery jelitowej

    Oceniono 0 na 5
    380.00 

    W ciągu 6 godzin od rozpoczęcia spożywania nastąpi znaczący wzrost liczebności Dobrych Bakterii w mikrobiomie Twojego jelita grubego.  W tym czasie,  z jednej bakterii powstanie około 16 milionów nowych. Kuracja poprawia kondycję jelita, oczyszcza i natlenia organizm, wymiata złogi. Przywraca proporcje mikrobów, eliminuje mikroby patogenne.

    Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    wzmocnienie jelit

    Oceniono 0 na 5
    180.00 

    Dla osób, które chcą szybko wzmocnić swoją florę jelitową, Dla osób, które borykają się z ciągnącymi się infekcjami, Dla osób, które często zapadają na infekcje, Dla osób starszych, leżących lub z ograniczoną ruchowością.

    Dodaj do koszyka

przeczytaj więcej wpisów

ZAKRZEPICA / ZAPALENIE ŻYŁ

żylna choroba zakrzepowo-zatorowa / zakrzepowe zapalenie żył głębokich Jak powstaje zakrzepica Zakrzepica powstaje w żyłach dolnych kończyn, gdzie krew płynie najwolniej: w łydkach, rzadziej w

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO Przeprowadzone w szpitalu miejskim w Krasnodarze , w okresie od 01.12.92r. do 31.01.93r. na oddziale gastroenterologii podawano pacjentom proszek z

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Your cart is emptyTwój koszyk jest pusty