Mikrobiom to mikroorganizmy (bakterie, archeony, niższe i wyższe eukarionty oraz wirusy), zamieszkujące określone środowisko. Największym mikrobiomem jest mikrobiom Ziemi, czyli zbiór wszystkich mikroorganizmów zamieszkujących naszą Planetę
Pojęcie mikrobiomu zawężamy w zależności od środowiska, w jakim występuję. To oże być np. mikrobiom kałuży, mikrobiom jednego drzewa, mikrobiom lasu czy mikrobiom człowieka.
Jesteśmy zanurzeni w mikrobiomie tak jak ryba w oceanie, a ponieważ go nie widzimy, żyliśmy w przeświadczeniu, że mikroby to takie maleństwa, które na nas gdzieś czyhają i nagle atakują aby wywołać chorobę.
O mikrobiomie mówią teraz wszyscy. Głównie w związku z odkryciami klinicznymi i laboratoryjnymi, zapoczątkowanymi przez Humane Mokrobiome Projekt na początku XXI wieku. Z badań tych wynika, że nasze zdrowie lub choroba, wywodzą się z jelita grubego, zwanego również okrężnicą. To bardzo dobra wiadomość, bo 90% chorób i dolegliwości, możemy wycofać z organizmu poprzez współpracę z mikrobiomem jelitowym.
Mikrobiom jelita grubego jest największą populacją mikroorganizmów zamieszkujących i pokrywających nasze ciało. U osoby ważącej 70 kg, mikroflora jelitowa człowieka gromadzi ponad 100 bilionów mikroorganizmów i waży około 2 kg . Genom ludzki składa się z około 23 000 genów. W mikrobiomie okrężnicy jest ponad 200 razy więcej genów niż we wszystkich połączonych komórkach ludzkiego ciała.
Mikrobiom jelitowy koduje ponad 3 miliony genów wytwarzając tysiące metabolitów.
Charakterystyka mikrobiomu
Człowiek, w ponad 99% jest drobnoustrojami. Każdy człowiek ma tak specyficzny skład mikrobiomu, że działa on jak indywidualny dowód tożsamości. Jednocześnie w jednym człowieku zgromadzona jest większa różnorodność mikrobów niż ta, która zamieszkuje Puszczę Amazońską.
Jednak na razie, technika nie pozwala na identyfikację i opisanie 80% tych mikroorganizmów. Wiadomo jest, że 30% składu mikrobiomu jelita grubego jest wspólne dla wszystkich ludzi. Są to głównie, dobrze nam znane bakterie fermentacji mlekowej. Bakterie te, w naszym otoczeniu, przeprowadzają np. proces kiszenia warzyw – kapusty, ogórków i innych.
Dolegliwości trawienne, otyłość, cukrzyce, alergie, nietolerancje pokarmowe, choroby tarczycy, atopowe zapalenie skóry, choroby jelit, wzdęcia, gazy, przelewanie treści jelitowej związane są z nierównowagą w składzie i funkcji mikrobiomu jelita grubego.
Szacuje się, że nawet 70% osób ma osłabiony mikrobiom jelitowy, a 30% dysbiozę jelitową.
Twoje jelita są domem dla ponad 100 000 bilionów mikroorganizmów, które są odpowiedzialne za bezpieczeństwo i odporność, zarządzają całym układem immunologicznym, koordynują procesy biochemiczne i hormonalne w całym organizmie, osłaniają ściany jelita i chronią wyściółkę. Mogą również mieć wpływ na zdrowie psychiczne.
Najważniejsze jest dostarczanie dobrego pokarmu naszym dobrym bakteriom.
Dostaliśmy zatem wiedzę, jak sobie poradzić z chorobami. Zakończyć często wieloletnie cierpienie fizyczne i psychiczne, poprawić komfort życia i przywrócić zdrowie.