Mikrobiom to mikroorganizmy (bakterie, archeony, niższe i wyższe eukarionty oraz wirusy), zamieszkujące określone środowisko. Największym mikrobiomem jest mikrobiom Ziemi, czyli zbiór wszystkich mikroorganizmów zamieszkujących naszą Planetę

 Pojęcie mikrobiomu zawężamy w zależności od środowiska, w jakim występuję. To oże być np. mikrobiom kałuży, mikrobiom jednego drzewa, mikrobiom lasu czy mikrobiom człowieka.

 Jesteśmy zanurzeni w mikrobiomie tak jak ryba w oceanie, a ponieważ go nie widzimy, żyliśmy w przeświadczeniu, że mikroby to takie maleństwa, które na nas gdzieś czyhają i nagle atakują aby wywołać chorobę.

O mikrobiomie mówią teraz wszyscy. Głównie w związku z odkryciami klinicznymi i laboratoryjnymi, zapoczątkowanymi przez Humane Mokrobiome Projekt na początku XXI wieku. Z badań tych wynika, że nasze zdrowie lub choroba, wywodzą się z jelita grubego, zwanego również okrężnicą. To bardzo dobra wiadomość, bo 90% chorób i dolegliwości, możemy wycofać z organizmu poprzez współpracę z mikrobiomem jelitowym.

Mikrobiom jelita grubego jest największą populacją mikroorganizmów zamieszkujących i pokrywających nasze ciało. U osoby ważącej 70 kg, mikroflora jelitowa człowieka gromadzi ponad 100 bilionów mikroorganizmów i waży około 2 kg . Genom ludzki składa się z około 23 000 genów. W mikrobiomie okrężnicy jest ponad 200 razy więcej genów niż we wszystkich połączonych komórkach ludzkiego ciała.

Mikrobiom jelitowy koduje ponad 3 miliony genów wytwarzając tysiące metabolitów.

Charakterystyka mikrobiomu

Człowiek, w ponad 99% jest drobnoustrojami. Każdy człowiek ma tak specyficzny skład mikrobiomu, że działa on jak indywidualny dowód tożsamości. Jednocześnie w jednym człowieku zgromadzona jest większa różnorodność mikrobów niż ta, która zamieszkuje Puszczę Amazońską.

Jednak na razie, technika nie pozwala na identyfikację i opisanie 80% tych mikroorganizmów. Wiadomo jest, że 30% składu mikrobiomu jelita grubego jest wspólne dla wszystkich ludzi. Są to głównie, dobrze nam znane bakterie fermentacji mlekowej. Bakterie te, w naszym otoczeniu, przeprowadzają np. proces kiszenia warzyw – kapusty, ogórków i innych.

Dolegliwości trawienne, otyłość, cukrzyce, alergie, nietolerancje pokarmowe, choroby tarczycy, atopowe zapalenie skóry, choroby jelit, wzdęcia, gazy, przelewanie treści jelitowej  związane są z nierównowagą w składzie i funkcji mikrobiomu jelita grubego.

Szacuje się, że nawet 70% osób ma osłabiony mikrobiom jelitowy, a 30% dysbiozę jelitową.

Twoje jelita są domem dla ponad 100 000 bilionów mikroorganizmów, które są odpowiedzialne za bezpieczeństwo i odporność, zarządzają całym układem immunologicznym, koordynują procesy biochemiczne i hormonalne w całym organizmie, osłaniają ściany jelita i chronią wyściółkę. Mogą również mieć wpływ na zdrowie psychiczne.

Najważniejsze jest dostarczanie dobrego pokarmu naszym dobrym bakteriom.

Dostaliśmy zatem wiedzę, jak sobie poradzić z chorobami. Zakończyć często wieloletnie cierpienie fizyczne i psychiczne, poprawić komfort życia i przywrócić zdrowie.

  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    DETOX z topinamburem

    Oceniono 0 na 5
    121.00  Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    PreBiomOdbudowa

    Oceniono 0 na 5
    387.00 

    W ciągu 6 godzin od rozpoczęcia spożywania nastąpi znaczący wzrost liczebności Dobrych Bakterii w mikrobiomie Twojego jelita grubego.  W tym czasie,  z jednej bakterii powstanie około 16 milionów nowych. Kuracja poprawia kondycję jelita, oczyszcza i natlenia organizm, wymiata złogi. Przywraca proporcje mikrobów, eliminuje mikroby patogenne.

    Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    WZMOCNIENIE JELIT

    Oceniono 0 na 5
    497.00 

    Dla osób, które chcą szybko wzmocnić swoją florę jelitową, Dla osób, które borykają się z ciągnącymi się infekcjami, Dla osób, które często zapadają na infekcje, Dla osób starszych, leżących lub z ograniczoną ruchowością.

    Dodaj do koszyka

przeczytaj więcej wpisów

ZAKRZEPICA / ZAPALENIE ŻYŁ

żylna choroba zakrzepowo-zatorowa / zakrzepowe zapalenie żył głębokich Jak powstaje zakrzepica Zakrzepica powstaje w żyłach dolnych kończyn, gdzie krew płynie najwolniej: w łydkach, rzadziej w

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO Przeprowadzone w szpitalu miejskim w Krasnodarze , w okresie od 01.12.92r. do 31.01.93r. na oddziale gastroenterologii podawano pacjentom proszek z

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Your cart is emptyTwój koszyk jest pusty

    Jak działa ludzki Mikrobiom?

    Pobierz bezpłatnego ebooka i dowiedz się, jak działa Twój mikrobiom