jest stanem, w którym zmniejsza sie gęstość i wytrzymałość kości, zwiększając w ten sposób ryzyko złamań. Występuje szczególnie u kobiet po menopauzie i powiększa się z wiekiem. Jast też coraz większym problemem u dzieci i młodzieży. Odkrycie i naukowe w ramach Humane Mikrobiome Projekt potwierdzają to, że Dobre Bakterie w okrężnicy modulują wchłanianie składników odżywczych i przepuszczalność jelit. Potwierdza naukowo to, co widomo już od wielu lat, a mianowicie,że regularne karmienie mikrobiomu jelitowego roślinnymi prebiotykami, znacząco zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu ze światła jelita, ostatecznie zwiększając regenerację kości i mineralizację kości.

Osteoporoza najbardziej dotyka około 10% kobiet w wieku 60 lat do prawie 70% kobiet w wieku 90 lat.

Słaba mineralizacja kości coraz częściej występuje u dzieci i młodzieży.

Aby temu przeciwdziałać, medycyna konwencjonalna zachęca te osoby do zwiększenia spożycia minerałów, takich jak wapń i magnez, aby przeciwdziałać utracie masy kostnej. Jednak różne leki i suplementy stosowane w tym celu, mogą mieć działanie odwrotne. Ponadto, zażywanie diuretyków i glukokortykoidów – stosowane odpowiednio w leczeniu zatrzymywania wody i stanów zapalnych, są niezależnymi CZYNNIKAMI RYZYKA osteoporozy i utraty gęstości kości. Na przykład inhibitory pompy protonowej stosowane przez osoby starsze wywołują dysbiozę, w szczególności utratę bifidobakterii.

W wyniku badań prowadzonych w ramach Humane Mikrobiome Projekt opisano wiele mechanizmów wyjaśniających wpływ prebiotyku na zdrowie kości. Fermentacja okrężnicy prebiotyków przez organizmy takie jak bifidobakterie powoduje uwolnienie SCFA i spadek pH. To indukowane przez SCFA kwaśne środowisko, a także ogólnie GOS, laktuloza i inulina są związane z wytwarzaniem enterocytów i poprawą powierzchni okrężnicy, a zatem większą zdolnością do wchłaniania minerałów. Ujemnie naładowane SCFA koniugują także z jonami Ca2 + w celu zwiększenia pasywnej dyfuzji przez błonę lipidową enterocytów, a ich zdolność do oddania protonu może być wykorzystana do wymiany z wapniem ze światła poprzez antyportery H + / Ca2 +

Skutki te jednak słabną wraz ze spadkiem liczebności bifidobakterii – Dobrych Bakterii w jelicie grubym. Tak więc każdy stan nierównowagi flory jelitowej skorelowany jest ze zmniejszonym wychwytem wapnia i magnezu z pożywienia.

To przemawia za regularnym spożywaniem naturalnych prebiotyków przez osoby narażone na utratę masy kostnej. Prebiotyki karmią i namnażają Dobre Bakterie, które na stałe, od dziecka, u każdego z nas, zamieszkują śluzówkę okrężnicy.

Naturalnymi prebiotykami są miedzy innymi korzenie, kłącza i bulwy roślin: oman wielki, cykoria podróżnik, mniszek lekarski, perz, pokrzywa, skorzonera, salsefia i wiele innych.

Topinambur jest najsilniejszym prebiotykiem na świecie.

Katarzyna Ziemkiewicz

żródło: Humane Mikrobiome Projekt

#osteoporoza#kości#przyswajaniewapnia#przyswajaniemagnezu#prebiotyki#topinamburowesmaki#topinambur#odżywianiemikrobiomu#dobrebakterie#roślinyprebiotyczne#diuretyki#mineralizacjakości

  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    DETOX z topinamburem

    Oceniono 0 na 5
    121.00  Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    Zestaw na odbudowę i uszczelnienie bariery jelitowej

    Oceniono 0 na 5
    464.00 

    W ciągu 6 godzin od rozpoczęcia spożywania nastąpi znaczący wzrost liczebności Dobrych Bakterii w mikrobiomie Twojego jelita grubego.  W tym czasie,  z jednej bakterii powstanie około 16 milionów nowych. Kuracja poprawia kondycję jelita, oczyszcza i natlenia organizm, wymiata złogi. Przywraca proporcje mikrobów, eliminuje mikroby patogenne.

    Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    wzmocnienie jelit

    Oceniono 0 na 5
    221.00 

    Dla osób, które chcą szybko wzmocnić swoją florę jelitową, Dla osób, które borykają się z ciągnącymi się infekcjami, Dla osób, które często zapadają na infekcje, Dla osób starszych, leżących lub z ograniczoną ruchowością.

    Dodaj do koszyka

przeczytaj więcej wpisów

ZAKRZEPICA / ZAPALENIE ŻYŁ

żylna choroba zakrzepowo-zatorowa / zakrzepowe zapalenie żył głębokich Jak powstaje zakrzepica Zakrzepica powstaje w żyłach dolnych kończyn, gdzie krew płynie najwolniej: w łydkach, rzadziej w

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO Przeprowadzone w szpitalu miejskim w Krasnodarze , w okresie od 01.12.92r. do 31.01.93r. na oddziale gastroenterologii podawano pacjentom proszek z

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Your cart is emptyTwój koszyk jest pusty