jest stanem, w którym zmniejsza sie gęstość i wytrzymałość kości, zwiększając w ten sposób ryzyko złamań. Występuje szczególnie u kobiet po menopauzie i powiększa się z wiekiem. Jast też coraz większym problemem u dzieci i młodzieży. Odkrycie i naukowe w ramach Humane Mikrobiome Projekt potwierdzają to, że Dobre Bakterie w okrężnicy modulują wchłanianie składników odżywczych i przepuszczalność jelit. Potwierdza naukowo to, co widomo już od wielu lat, a mianowicie,że regularne karmienie mikrobiomu jelitowego roślinnymi prebiotykami, znacząco zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu ze światła jelita, ostatecznie zwiększając regenerację kości i mineralizację kości.
Osteoporoza najbardziej dotyka około 10% kobiet w wieku 60 lat do prawie 70% kobiet w wieku 90 lat.
Słaba mineralizacja kości coraz częściej występuje u dzieci i młodzieży.
Aby temu przeciwdziałać, medycyna konwencjonalna zachęca te osoby do zwiększenia spożycia minerałów, takich jak wapń i magnez, aby przeciwdziałać utracie masy kostnej. Jednak różne leki i suplementy stosowane w tym celu, mogą mieć działanie odwrotne. Ponadto, zażywanie diuretyków i glukokortykoidów – stosowane odpowiednio w leczeniu zatrzymywania wody i stanów zapalnych, są niezależnymi CZYNNIKAMI RYZYKA osteoporozy i utraty gęstości kości. Na przykład inhibitory pompy protonowej stosowane przez osoby starsze wywołują dysbiozę, w szczególności utratę bifidobakterii.
W wyniku badań prowadzonych w ramach Humane Mikrobiome Projekt opisano wiele mechanizmów wyjaśniających wpływ prebiotyku na zdrowie kości. Fermentacja okrężnicy prebiotyków przez organizmy takie jak bifidobakterie powoduje uwolnienie SCFA i spadek pH. To indukowane przez SCFA kwaśne środowisko, a także ogólnie GOS, laktuloza i inulina są związane z wytwarzaniem enterocytów i poprawą powierzchni okrężnicy, a zatem większą zdolnością do wchłaniania minerałów. Ujemnie naładowane SCFA koniugują także z jonami Ca2 + w celu zwiększenia pasywnej dyfuzji przez błonę lipidową enterocytów, a ich zdolność do oddania protonu może być wykorzystana do wymiany z wapniem ze światła poprzez antyportery H + / Ca2 +
Skutki te jednak słabną wraz ze spadkiem liczebności bifidobakterii – Dobrych Bakterii w jelicie grubym. Tak więc każdy stan nierównowagi flory jelitowej skorelowany jest ze zmniejszonym wychwytem wapnia i magnezu z pożywienia.
To przemawia za regularnym spożywaniem naturalnych prebiotyków przez osoby narażone na utratę masy kostnej. Prebiotyki karmią i namnażają Dobre Bakterie, które na stałe, od dziecka, u każdego z nas, zamieszkują śluzówkę okrężnicy.
Naturalnymi prebiotykami są miedzy innymi korzenie, kłącza i bulwy roślin: oman wielki, cykoria podróżnik, mniszek lekarski, perz, pokrzywa, skorzonera, salsefia i wiele innych.
Topinambur jest najsilniejszym prebiotykiem na świecie.
Katarzyna Ziemkiewicz
żródło: Humane Mikrobiome Projekt
#osteoporoza#kości#przyswajaniewapnia#przyswajaniemagnezu#prebiotyki#topinamburowesmaki#topinambur#odżywianiemikrobiomu#dobrebakterie#roślinyprebiotyczne#diuretyki#mineralizacjakości