Topinambur ma cenne właściwości odżywcze i terapeutyczne, dlatego jest najczęściej spożywany w celu wzmocnienia odporności i wzmocnienia ogólnego stanu zdrowia.
Najcenniejszym składnikiem topinamburu jest inulina, które w piśmiennictwie określana jest również synonimami – oligofruktoza, błonnik, skrobia oporna. W świeżych bulwach znajduje się około 16% inuliny, a w proszku – około 60%.
Coraz więcej osób chce stosować topinambur w swojej codziennej diecie. Najlepiej spożywać na co dzień proszek w ilości jedna płaska łyżka stołowa rano i wieczorem. Topinambur jest adaptogenem należy do „żywności funkcjonalnej”, czyli przy regularnym stosowaniu, powoduje pozytywne zmiany w zdrowiu człowieka.
Topinambur a właściwości przeciwzakrzepowe. Wzmacnia i uelastycznia mięsień sercowy, naczynia krwionośne, przywraca plastyczność erytrocytom, dzięki czemu transportują więcej tlenu.
Topinambur wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia i odmładza grasicę, stymuluje obwodowy system immunologiczny.
Topinambur obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia i stymuluje pracę trzustki, osłania wątrobę, przywraca właściwy metabolizm cukrów.
Topinambur poprawia metabolizm, zwiększa przyswajalność minerałów i witamin, także leków, np. hormonalnych.
Topinambur usprawnia czynności jelit, reguluje perystaltykę, usuwa stany zapalne, przywraca poziom Dobrej Mikroflory jelitowej, normalizuje ph jelit, uszczelnia jelito grube, ogranicza patogeny i pasożyty, jest naturalnym roślinnym prebiotykiem.
Topinambur usuwa z organizmu złogi, toksyny biologiczne i chemiczne, metale ciężkie i radionuklidy.
Katarzyna Ziemkiewicz