Mikrobiom jelitowy powstaje już w łonie matki, cały proces zasiedlania całego organizmu przez mikrobiom trwa przez 3 pierwsze lata życia człowieka. Mikrobiom jelitowy uczy się naszego organizmu, dzięki temu, może wciąż stabilizować go i przywracać do pierwotnego stanu, między innymi poprzez usuwanie komórek o DNA niezgodnym z naszym organizmem.
Sprawny i silny mikrobiom jelitowy zarządza wszystkimi procesami biochemicznymi i hormonalnymi w całym ciele, reguluje pracę gruczołów. Na bieżąco wychwytuje i usuwa komórki o obcym lub zmienionym DNA, rozświetla i natlenia przestrzenie komórkowe.
W przypadku skumulowania się silnego osłabienia żywotności mikrobiomu – dysbiozy, zmasowanego ataku ciał obcych – infekcja, czy silnej ekspozycji na nie, jak np. szczepionka, czy praca w miejscach takich jak szpitale, przychodnie, sklepy, szkoły, bezpośredniego kontaktu z dużą ilością ludzi, wzrasta podatność na różne infekcje i zanieczyszczenia organizmu uszkodzonymi komórkami i substancjami balastowymi z pożywienia, powietrza i wody. System oczyszczania organizmu jest wtedy osłabiony, i nie daje rady wykonywać wszystkich swoich funkcji skupiając swoje działania wyłącznie na obszarach podtrzymujących i ratujących życie.
Jeśli już do takich sytuacji doszło, należy jak najszybciej przywrócić funkcjnowanie Mikrobiomu Jelitowego. Ponieważ nadal wiedza na ten temat nie jest popularyzowana, większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że możemy samodzielnie odbudować Mikrobiom Jelitowy, wzmocnić go i przywrócić szlaki komunikacyjne w całym ciele. Jesteśmy ekosystemem złożonym z komórek Ciała i Mikrobiomu. Komórki Ciała, na podstawie matrycy DNA działają mechanicznie, natomiast Mikrobiom złożony z mikroorganizmów o różnorodności przewyższającej różnorodność ekosystemu Amazonii, inteligentnie zarządza funkcjonowaniem Ciała.
Zarówno infekcja jak i szczepienie, polegają na zaatakowaniu Ciała i namnażaniu się czynnika chorobotwórczego.
W obu przypadkach cel Mirobiomu jest taki sam – ochrona Ciała przed śmiercią. Następuje proces wytwarzania przeciwciał i unicestwiania WROGA. Tyle, że w przypadku osłabionego zdrowia i dysbiozy jelitowej, jest to ogromny wysiłek całego systemu obronnego.
Największym problemem naszych Bakterii Ochronnych jest głód wywołany brakiem i niedostatkiem pożywienia. Mikrobiom jelitowy nie żywi się tym czym żywi się Ciało, potrzebne są mu prebiotyki zawarte w roślinach prebiotycznych. Najlepszy prebiotyk znajduje się w bulwie topinamburu. Inulina, nazywana również oligofruktozą, często w literaturze mylona z cukrami i błonnikiem. Inulina jest wielocukrem opornym na trawienie przez Ciało. Natomiast dla Bakterii Ochronnych Mikrobiomu Jelitowego jest to pokarm najwyższej jakości. Jest to najprostsza inulina występująca na Ziemi, złożona z cząsteczek fruktozy i jednej cząsteczki glukozy. Wiązanie glukozy jest tak silne, że soki trawienne wytwarzane przez Ciało nie są w stanie go rozerwać.
Poprzez spożywanie topinamburu jesteśmy w stanie wielokrotnie przyspieszyć proces leczenia i regeneracji Mikrobiomu po przejściu COVID i po aplikacji szczepionki.
W Ogrodach Prebiotycznych uprawiamy i przetwarzamy dla Was topinambur i inne rośliny i warzywa prebiotyczne.
Wzmocnienie Mikrobiomu Jelitowego stosuj raz na kwartał – zestaw produktów Matopi 1
Na odbudowę Mikrobiomu Jelitowego – 2 miesięczne odżywianie Mikrobiomu Jelitowego – zestaw produktów Matopi2
Na odżywienie i przywrócenie szlaków komunikacyjnych Mikrobiomu – zestaw Matopi3
TUTAJ poczytaj o wynikach badań naukowych
TUTAJ umów się na indywidualną konsultację
#regeneracjapocovid#wzmcnieniemikrobiomu#odbudowamikrobiomu#ochronaprzedinfekcjami#regeneracja#wzmocnienie