W zaleceniach odżywiania dla osób obciążonych cukrzycą typu pierwszego i drugiego, coraz częściej wymienia się topinambur, który zmniejsza insulinooporność i normalizuje poziom cukru we krwi.
Spożywanie topinamburu obniża poziom cukru we krwi, regeneruje trzustkę i wątrobę. Ponadto oczyszcza kłębuszki nerkowe i usprawnia wydalanie toksyn. Zjadany regularnie w różnych formach potrafi wycofać cukrzycę z organizmu.
Najstarsze opisane badanie, jakie znalazłam w internecie, pochodzi z 1874 roku !
W 1874 roku stwierdzono, że w moczu diabetyków, którym podawano dzienną ilość topinamburu od 50g do 120g. nie pojawił się cukier (Külz, 1874).
Później, topinamburem karmiono pacjentów w szpitalu z cukrzycą w 1920 roku. (Carpenter and Root, 1928) Zastąpiono nimi inne pokarmy zawierające węglowodany, takie jak ziemniaki, w okresach od 6 dni do kilku miesięcy. Wzrost stężenia cukru we krwi po spożyciu topinamburu (0,02 do 0,07% w ciągu 3 godzin) był znacznie niższy. (Root and Baker, 1925).
Jak Najlepiej STOSOWAĆ TOPINAMBUR żeby zlikwidować cukrzycę
Proszek z bulw topinamburu.
2 łyżki sproszkowanych bulw topinamburu zalej 1 szklanką wrzątku. Najlepiej zaparzać w termosie, około 2 godzin, po tym czasie spożywać 15 minut przed każdym posiłkiem.
Suszony topinambur
1 łyżkę zalać w szklance wrzątkiem, najlepiej zaparzać w termosie lub kubku termicznym 20 minut do 2 godzin, wypijać napar w ilości około pół szklanki przed każdym posiłkiem. Fusy można zaparzyć drugi raz i można je spożyć, bezpośrednio lub jako dodatek np. do owsianki, musli, jogurtu itp.
Świeży topinambur
spożywaj surowe bulwy w ilości 3 sztuki dziennie, najlepiej przed posiłkiem, jako przekąskę, do chrupania lub jako składnik posiłku. Możemy go dodawać do kanapek jak rzodkiewkę w formie plasterków, zetrzeć na tarce do surówki, jako jarzynka – dodatek do dania. dodać do soku warzywnego lub owocowego, surowych koktajli i smoothie.