Zdrowie jelit, umysłu, ciała i układu odpornościowego

Jeśli masz obniżony nastrój, a choroba się nasila, może to być spowodowane problemem z jelitami. Bakterie znajdujące się w jelitach wpływają na funkcje neurologiczne i immunologiczne oraz na nie odpowiadają.

UWAGA!!! Ten artykuł powinien przeczytać każdy, komu zależy na zdrowiu własnym lub bliskich. Potwierdzony badaniami wybitnych lekarzy. Opowiada o tym, jak nasz organizm trawi pokarm i czym powinniśmy się odżywiać, aby osiągnąć długie życie w dobrym zdrowiu, a jednocześnie wzmocnić odporność.

Dowiedz się jak Twój mikrobiom wpływa na Twoje zdrowie i co możesz zrobić, aby je poprawić? Skąd czerpać dobroczynne bakterie, jak dobierać dietę i jak “obsługiwać jelita”, aby wspierały nas, także we wzmacnianiu odporności?.

Jelito grube jest głównym organem układu odpornościowego Twojego organizmu

Około 85% komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym.

Mikrobiom to ekosystem bilionów bakterii w Twoim ciele, wpływający na twój metabolizm, układ odpornościowy, a nawet zachowanie. Jednak możliwe jest uzyskanie właściwej równowagi flory bakteryjnej dla dobrego zdrowia.

Żyjemy w symbiozie z mikroorganizmami tworząc z nimi inteligentny ekosystem. W naszych jelitach żyje wiele gatunków bakterii, grzybów, pierwotniaków, wirusów wielu innych nieznanych nam mikroorganizmów. Znajdują się w każdej części naszego ciała, a w jelitach jest wielka metropolia licząca 39 bilionów, są dla nas tak ważne, że nie możemy bez nich żyć.

Badania przeprowadzona przez Dr hab. Jan Mazela z Katedry Neonatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu wykazały że  mikroby w naszych jelitach odgrywają bardzo ważną rolę dla naszego zdrowia. Dlatego bez dobrej armii mikrobów nie ma co liczyć na naszą odporność. Nie będziemy w stanie uniknąć najczęstszych chorób, skutecznie bronić się przed obniżonym nastrojem, a nawet depresją. Tak, jeśli bakterie w jelitach “chorują”, choruje też nasze ciało.

Jelita mają kluczowe znaczenie dla zdrowia układu odpornościowego. Biorąc pod uwagę, że 85% komórek odpornościowych znajduje się właśnie tam, nie jest niespodzianką, że zdrowie jelit ma ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia.

W rzeczywistości, mikrobiom jelitowy jest pierwszą linią obrony przed patogenami, jest najważniejszą częścią naszego układu odpornościowego i ściśle współpracuje z innymi częściami naszego układu odpornościowego. Mikrobiota jelitowa wytwarza substancje odpornościowe, które pomagają zwalczać patogeny, dlatego ważne jest, aby wspierać zdrowie jelit.

Naukowcy z Izraela udowodnili, że aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, advantam i acesulfam KNISZCZĄ pożyteczną florę jelitową. Mimo to substancje te zatwierdzono w FDA jako nieszkodliwe dla naszego zdrowia.

Depresja, która pochodzi z jelit

Dr Grzesiowski, kierownik Ośrodka Badań i Przeszczepiania Mikrobioty Jelitowej, w swoich badaniach udowodnił, że zaburzenia nastroju u niektórych osób są związane z ich mikrobiotą jelitową. Pokazał, że kiedy tym osobą przeszczepiono mikrobiote jelitową ich nastrój się zmienił. Dzieje się tak, ponieważ wykazano, że mikrobiota jelitowa odgrywa rolę w regulacji nastroju, a nawet wpływa na mózg. Kiedy naukowcy skolonizowali chore jelita bakteriami pochodzącymi od zdrowych ludzi, zachowania antyspołeczne zniknęły.

Kiedy mamy zrównoważoną mikrobiotę, jesteśmy spokojniejsi i bardziej towarzyscy. Niezdrowa mikrobiota prowadzi do zachowań antyspołecznych.

Skuteczność układu odpornościowego zależy od zdrowej mikroflory jelitowej

Stabilny układ odpornościowy jest bezpośrednio związany z mikrobiomem jelitowym. Skład mikrobioty jelitowej przez całe nasze życie ma decydujący wpływ na nasz układ odpornościowy. Ważne jest, aby utrzymać tę zróżnicowaną populację pożytecznych mikroorganizmów w naszym układzie pokarmowym, co najlepiej osiągnąć poprzez spożywanie prebiotyków zawartych w  roślinach.

Bakterie komensalne – bakterie żyjące na powierzchni jelita grubego  mają szeroki zakres działania lub efektów, w tym: 

  • Wytwarzania mucyn (Mucyna tworzy warstwę ochronną w ścianach jelit, co zapobiega ona rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów. Bakterie, które żyją w jelitach, pomagają w syntezie mucyny poprzez interakcję z komórkami ściany jelita.);
  • Wzmacnianie integralności nabłonka jelitowego;
  • Wspomaganie namnażania się enterocytów (komórek jelita cienkiego, budujących nabłonek błony śluzowej jelita). 

Mikroby jelitowe stymulują reakcje immunologiczne poprzez wpływ na tkankę limfoidalną, w której wytwarzane są przeciwciała. Najważniejszym rodzajem jest IgA, które działa jako bariera pomiędzy patogenami a organizmem.

Produkcja związków skutecznych w walce z patogenami

Dobre Bakterie w Twoim jelicie, produkują substancje wspierające odporność. Układ odpornościowy jest stymulowany przez mikroflorę jelitową dzięki produkowanym przez nią substancjom immunoregulacyjnym. Dobre Bakterie fermentują prebiotyki (węglowodany złożone), w wyniku czego powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA).

krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wykożystywane są jako źródło energii przez komórki nabłonka jelitowego. Wykazano, że produkcja SCFA przez bakterie komensalne stymuluje różnicowanie się komórek błony śluzowej i komórek odpornościowych jelita grubego.  SCFA produkowane przez mikroflorę jelitową wpływają na ciągłość nabłonka oraz liczbę komórek jelita grubego.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe / SCFA / przekazują sygnały poprzez kompleks receptorów wolnych kwasów tłuszczowych, utrzymując stan równowagi pomiędzy odpowiedzią pro- i przeciwzapalną. Kwas mlekowy produkowany przez Lactobacillus, bezpośrednio zapobiega wzrostowi patogenów i powoduje uszkodzenie ich zewnętrznej powierzchni.

Dobre Bakterie, które są bardzo liczne w układzie pokarmowym, fermentują prebiotyki. Prowadzi to do produkcji kwasów masłowego i propionowego, które są źródłem energii dla kolonocytów i hepatocytów (komórek wątroby). Ponadto, inny SCFA zwany kwasem octowym pomaga regulować komórki odpornościowe we krwi poprzez receptor GPR43.

Stosunek cytokin prozapalnych do przeciwzapalnych powiązano z wynikami zdrowotnymi

Komunikacja pomiędzy mikrobiotą a błoną śluzową jelita jest możliwa dzięki wywoływaniu wzrostu stężenia różnych cytokin (w tym cytokin chemotaktycznych). Mają one bezpośredni wpływ na funkcjonowanie wrodzonego i nabytego układu odpornościowego. Mikroflora jelitowa wywiera dwukierunkowy wpływ na stan zapalny. Zmniejsza stężenie cytokin prozapalnych,  a moduluje stężenie cytokin przeciwzapalnych zwiększając je.

Neuroprzekaźniki to substancje chemiczne wytwarzane przez neurony, które ułatwiają komunikację między neuronami. Odgrywają one istotną rolę w tym, jak odbieramy i interpretujemy informacje, a także mają znaczący wpływ na stany emocjonalne. Neurotransmitery są syntetyzowane z aminokwasów.

Cytokiny zapalne wywołują stan zapalny w organizmie poprzez inicjowanie uwalniania CRH i ACTH. To z kolei prowadzi do zwiększenia przepuszczalności bariery jelitowej i obniżenia poziomu niektórych neuroprzekaźników.

Układ odpornościowy jest stymulowany przez obecność patogenów, a cytokiny są produkowane w celu wzmocnienia odpowiedzi układu odpornościowego. Obecność patogenów obniża poziom białek chroniących przed patogenami, a to sprawia, że organizm staje się podatny na inwazję patogenów.

Jeśli postrzegamy więc stan zapalny i stres jako formy walki, to szkodliwy wpływ cytokin i innych czynników wywołujących stres na nasze jelita i neuroprzekaźniki może być postrzegany jako broń, która powinna być wyeliminowana z ludzkiego ciała.

Zaburzenia mikrobioty jelitowej wywołane antybiotykami

Antybiotyki silnie promuje się we współczesnej medycynie. Mają one jednak konsekwencje, które prawie całkowicie się ignoruje.

Dysbioza mikrobioty jelitowej to zaburzenie składu ekosystemu bakteryjnego jelit. Jest ona przyczyną wielu chorób głównie autoimmunologicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu I, hashimoto, celiakia, atopowe zapalenie skóry, niewoiste choroby jelit,  zespół przewlekłego zmęczenia oraz depresja, podagra, choroby jelit.

Według badań, w których przyglądano się bakteriom jelitowym przed, w trakcie i po leczeniu antybiotykami, ustalono, że antybiotyki zabijają bakterie komensalne. Niektóre antybiotyki zmniejszają odsetek bakterii Bifidobacterium, Bacteroides i Lactobac , przy jednoczesnym namnażaniu niekorzystnych enterobakterii, takich jak Clostridium difficile.

Niekorzystny wpływ tych leków na liczebność i jakość mikroflory jelitowej zależy przede wszystkim od spektrum działania zastosowanego preparatu. Wpływ ma również jego końcowe stężenie w przewodzie jelitowym.

Prebiotyki zapewniają nam zdrowie 

Prebiotyki są one pożywieniem dla dobrych bakterii i polepszają dobrostan całej flory bakteryjnej jelit. 

Mikroorganizmy wchodzące w skład ikkrobiomu jelitowego mają szerokie spektrum działania, między innymi:

  • Aktywują i regulują pracę układu odpornościowego; 
  • Wspomagają wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych;
  • Regulują pracę przewodu pokarmowego;
  • Uszczelniają barierę jelitową;
  • Produkują szereg związków o działaniu antybakteryjnym (np. bakteriocyny i kwasy organiczne). Związki te niszczą patogeny bezpośrednio lub zmieniają warunki ich bytowania (np. zakwaszają środowisko), dzięki czemu zostają one unieczynnione; 
  • Nie pozwalają Escherichii coli siać spustoszenia w naszych jelitach;
  • Zapobiega biegunkom oraz pomaga je zwalczać;
  • Hamują wzrost oraz adhezję do nabłonka żołądka Helicobacter pylori (bakterii, która wywołuje zapalenie żołądka typu B oraz wrzody trawienne).

PODSUMOWANIE

Mikrobiom jelitowy reguluje układem odpornościowym, wspiera poroces trawienia, produkuje hormony i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Dlatego Jeśli chcemy utrzymać nasze ciała i umysły w zdrowiu, musimy karmić nasze dobre bakterie najlepszym pokarmem. Prebiotyki  możemy dodać do naszej codziennej diety, aby utrzymać jelita w zdrowiu. Dobrze jest mieć zdrowe jelita, dlatego warto regularnie zażywać prebiotyki, które pomogą Twoim jelitom utrzymać odpowiednią florę bakteryjną i wzmocnić odporność.

Literatura:

Bartuzi Z., Rola flory bakteryjnej jelit w rozwoju alergii na pokarmy. Alergia. (2016)

Czajkowska A., Szponar B., Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) jako produkty metabolizmu bakterii jelitowych oraz ich znaczenie dla organizmu gospodarza. Postepy Hig Med Dosw. (2018)

Dworzański T., Fornal R., Koźba Ł., Celiński K., Dworzańska E., Rola mikrobioty jelitowej w zespole jelita nadwrażliwego. Postepy Hig Med Dosw. (2018)

FAO/WHO, Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Probiotics in food. Health and nutritional properties and guidelines for evaluation. (2001)

Gliński Z., Kostro K., Mikrobiom – charakterystyka i znaczenie. Życie Weterynaryjne. (2015)

Górska S., Jarząb A., Gamian A., Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postepy Hig Med Dosw. (2009)

Krakowiak O., Nowak R., Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje. Postępy Fitoterapii. (2015)

Krakowiak O., Nowak R., Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje. Postępy Fitoterapii. (2015)

Kuśmierska A., Fol M., Właściwości immunomodulacyjne i terapeutyczne drobnoustrojów probiotycznych. Postepy Hig Med Dosw. (2014)

Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje.Probl Hig Epidemiol. (2014)

Rudzki L., Szulc A., Wpływ jelitowej flory bakteryjnej na ośrodkowy układ nerwowy i jej potencjalne znaczenie w leczeniu zaburzeń psychicznych. Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii. (2013)

Skonieczna-Żydecka K., Łoniewski I., Marlicz W., Karakiewicz B., Mikrobiota jelitowa jako potencjalna przyczyna zaburzeń funkcjonowania emocjonalnego człowieka. Ded. Dośw. Mikrobiol. (2017)

Stefaniak A., Janion K., Stanuch B., Rola mikrobioty jelitowej w patofizjologii depresji. Postepy Hig Med Dosw. (2018)

Strzępa A., Szczepanik M., Wpływ naturalnej flory jelitowej na odpowiedź immunologiczną. Postepy Hig Med Dosw. (2013)

Szachta P., Szczepy probiotyczne – perspektywy i bezpieczeństwo. Gastroenterologia Polska. (2009)

Węgielska I., Suliburska J., Wpływ leków na mikroflorę jelitową. Wybrane problemy kliniczne. (2016)

Wołkowicz T., Januszkiewicz A., Szych J., Mikrobiom przewodu pokarmowego i jego dysbiozy jako istotny czynnik wpływający na kondycję zdrowotną organizmu człowieka.Med. Dośw. Mikrobiol. (2014)

  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    DETOX z topinamburem

    Oceniono 0 na 5
    121.00  Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    PreBiomOdbudowa

    Oceniono 0 na 5
    387.00 

    W ciągu 6 godzin od rozpoczęcia spożywania nastąpi znaczący wzrost liczebności Dobrych Bakterii w mikrobiomie Twojego jelita grubego.  W tym czasie,  z jednej bakterii powstanie około 16 milionów nowych. Kuracja poprawia kondycję jelita, oczyszcza i natlenia organizm, wymiata złogi. Przywraca proporcje mikrobów, eliminuje mikroby patogenne.

    Dodaj do koszyka
  • Kuracja Mikrobiomu Jelitowego

    WZMOCNIENIE JELIT

    Oceniono 0 na 5
    497.00 

    Dla osób, które chcą szybko wzmocnić swoją florę jelitową, Dla osób, które borykają się z ciągnącymi się infekcjami, Dla osób, które często zapadają na infekcje, Dla osób starszych, leżących lub z ograniczoną ruchowością.

    Dodaj do koszyka

przeczytaj więcej wpisów

ZAKRZEPICA / ZAPALENIE ŻYŁ

żylna choroba zakrzepowo-zatorowa / zakrzepowe zapalenie żył głębokich Jak powstaje zakrzepica Zakrzepica powstaje w żyłach dolnych kończyn, gdzie krew płynie najwolniej: w łydkach, rzadziej w

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO

PRZEBIEG I WYNIKI BADANIA KLINICZNEGO Przeprowadzone w szpitalu miejskim w Krasnodarze , w okresie od 01.12.92r. do 31.01.93r. na oddziale gastroenterologii podawano pacjentom proszek z

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Your cart is emptyTwój koszyk jest pusty

    Jak działa ludzki Mikrobiom?

    Pobierz bezpłatnego ebooka i dowiedz się, jak działa Twój mikrobiom