Właściwie nic nie musisz robić, mikrobiom sam słabnie powoli
A oto niektóre przyczyny słabnięcia mikrobiomu
Glifosat jest wszędzie
Antybiotyki sterydy, probiotyki, inhibitory pompy protonowej i inne leki
środki czystości i higienizacji naszego życia
Glifosat jest wszędzie
Rolnicy spryskują pola w celu pozbycia się chwastów, kiedyś obrzeża pól wykaszało się kosą, tak samo międzyrzędzia w sadach. Teraz opryskuje się glifosatem – bo jest skuteczny.
Producenci zbóż, opryskują glifosatem pola przed zbiorem, tzn, opryskują rośliny. Daje im to wiele korzyści – ziarna dojrzewają równomiernie, a właściwie są wypalane, nie osypują się w trakcje zbioru, więc nie ma strat w trakcie koszenia. Ziarno jest martwe, więc dobrze się przechowuje, nie zaparza się, nie ma pleśni, nie trzeba go specjalnie dosuszać przed magazynowaniem.
W uprawach ziemniaków – największym problemem poza chorobami grzybowymi były łęciny – pędy roślin, które zapychają kopaczki i kombajny. Tu też z pomocą przyszedł glifosat, opryskuje się nim rośliny jeszcze gdy są zielone, oczywiście część substancji czynnej przedostaje się do bulw.

Potem glifosat jest absolutnie wszędzie – w paszy dla zwierząt, których mięso potem zjadamy, w produktach wytworzonych ze zbóż i ziemniaków, również rzepaku i innych roślin oleistych. Należy założyć , że każda żywność, którą kupujemy nie nadaje się do jedzenia…
Antybiotyki sterydy, probiotyki, inhibitory pompy protonowej i inne leki
Żyjemy w czasach, gdy leki niezwykle szkodliwe dla mikrobiomu, przepisywane są przez lekarzy wszystkim i na wszystko. Nawet okazjonalne zastosowanie antybiotyku zniszczy Twój mikrobiom jelitowy na 2 do 4 lat. W tym czasie może nastąpić przerwanie bariery jelitowej, rozwinięcie sią reakcji autoimmunologicznych, a konsekwencji, bardzo ciężkich chorób. Antybiotyki, nielegalnie, w ogromnych ilościach, podawane są na farmach zwierzęcych, rybnych, a potem zjadamy je w mięsie.

Ostatnio, niezwykle modne stało się spożywanie probiotyków. Są to fabrycznie wyhodowane bakterie, które rzekomo są takie same jak nasze w mikrobiomie. Niestety, promocja jest tak skuteczna, że większość ludzi spożywająca probiotyki, niszczy swoje endogenne bakterie i mikroby, wprowadzany jest chaos informacyjny, bo probiotyki mają zupełnie inne DNA niż nasze, rozpoznane mikroby. Wprowadzanie przemysłowych probiotyków, nasz organizm odbiera stresem i reakcjami autoimmunologicznymi. Nie ma dobrego probiotyku, zniszczenia wywołane probiotykami w naszym mikrobiomie są porównywalne z zastosowaniem antybiotyku.
środki czystości
każdego dnia korzystamy w domu z całej gamy środków czystości. Na skórę nakładamy chemiczne kremy i balsamy, nakładamy makijaż. Każdego dnia wprowadzasz w ten sposób do swojej skóry, układu oddechowego, do jelit, substancje, które regularnie zabijają mikrobiom.

Jak zbadać czy mam zdrowy mikrobiom
Nie ma żadnego badania, które określiłoby stan i kondycję Twojego mikrobiomu. Nawet w warunkach laboratoriów naukowych, nikt nie potrafi zeskanować wnętrza jelita grubego i wykonać mapowania mikrobów na jego powierzchni. Nauka w ogóle nie zna 80% mikrobów tworzących indywidualne środowisko naszego ekosystemu.
Skąd zatem masz wiedzieć, czy masz osłabiony mikrobiom jelitowy?
Jakie objawy możesz u siebie zaobserwować, które dadzą Ci sygnał, że jest źle:
Wzdęcia
Zgaga, zaparcia, biegunki
Przerost candidy
Ogólne osłabienie organizmu
Wzmożone powstawanie substancji toksycznych, które krążą w twojej krwi
Niedotlenienie komórek – wstęp do zmian nowotworowych
Niedotlenienie
Zastój limfy
Zagęszczenie struktury krwi, deformacje płytek krwi odpowiedzialnych za transport tlenu
Nieprzyswajanie pierwiastków, mikroelementów, niedożywienie organizmu
I wiele innych objawów, wychodzących z twojego jelita grubego
Tak naprawdę, największym problemem życiowym naszych Dobrych Bakterii jest GŁÓD
Mówienie , że mikroby pożywiają się tym , czego my nie strawimy w jelicie cienkim to wielkie kłamstwo. To tak, jak stwierdzenie, że nie musisz karmić swojego psa, wystarczy jak wyprowadzisz go na spacer i on sam sobie znajdzie jakieś resztki i to będzie jego jedzenie.
Rozwiązanie tego ogromnego problemu jest niezwykle proste – nakarm swój mikrobiom odpowiednim, prebiotycznym pożywieniem.
Należy dostarczać do jelita grubego odpowiednie pożywienie. Każdego dnia. Rozregulowany i osłabiony mikrobiom jelitowy należy nakarmić i odbudować. Dowiedz się na moim blogu co najchętniej zjadają Twoje Dobre Bakterie.
W tym celu stworzyłam dla Was, odpowiednio skomponowany zestaw produktów prebiotycznych Matopi2.
Taką intensywną odbudowę przeprowadza się raz, a następnie przechodzimy na odżywianie mikrobiomu jelitowego.
Od 6 lat, w moim gospodarstwie uprawiam topinambur, wprowadzam do uprawy kolejne rośliny, niektóre pozyskuję ze stanowisk naturalnych. Rośliny te są najwyższej jakości pokarmem dla Twoich bakterii i całego mikrobiomu jelitowego. Prebiotyki komponuję na podstawie swoje wiedzy i doświadczenia. Szczególnie, opieram się na wynikach wieloletniego programu naukowego Projekt Ludzkiego Mikrobiomu / Human Microbiome Project. Zapoznaj się z moimi produktami i wybierz odpowiedni dla siebie.