Właściwie nic nie musisz robić, mikrobiom sam słabnie powoli

A oto niektóre przyczyny słabnięcia mikrobiomu

Glifosat jest wszędzie

Antybiotyki sterydy, probiotyki, inhibitory pompy protonowej  i inne leki

środki czystości i higienizacji naszego życia

Glifosat jest wszędzie

Rolnicy spryskują pola w celu pozbycia się chwastów, kiedyś obrzeża pól wykaszało się kosą, tak samo międzyrzędzia w sadach. Teraz opryskuje się glifosatem – bo jest skuteczny.

Producenci zbóż, opryskują glifosatem pola przed zbiorem, tzn, opryskują rośliny. Daje im to wiele korzyści – ziarna dojrzewają równomiernie, a właściwie są wypalane, nie osypują się w trakcje zbioru, więc nie ma strat w trakcie koszenia. Ziarno jest martwe, więc dobrze się przechowuje, nie zaparza się, nie ma pleśni, nie trzeba go specjalnie dosuszać przed magazynowaniem.

W uprawach ziemniaków – największym problemem poza chorobami grzybowymi były łęciny – pędy roślin, które zapychają kopaczki i kombajny. Tu też z pomocą przyszedł glifosat, opryskuje się nim rośliny jeszcze gdy są zielone, oczywiście część substancji czynnej przedostaje się do bulw.

Potem glifosat jest absolutnie wszędzie – w paszy dla zwierząt, których mięso potem zjadamy, w produktach wytworzonych ze zbóż i ziemniaków, również rzepaku i innych roślin oleistych. Należy założyć , że każda żywność, którą kupujemy nie nadaje się do jedzenia…

Antybiotyki sterydy, probiotyki, inhibitory pompy protonowej  i inne leki

Żyjemy w czasach, gdy leki niezwykle szkodliwe dla mikrobiomu, przepisywane są przez lekarzy wszystkim i na wszystko. Nawet okazjonalne zastosowanie antybiotyku zniszczy Twój mikrobiom jelitowy na 2 do 4 lat. W tym czasie może nastąpić przerwanie bariery jelitowej, rozwinięcie sią reakcji autoimmunologicznych, a konsekwencji, bardzo ciężkich chorób. Antybiotyki, nielegalnie, w ogromnych ilościach, podawane są na farmach zwierzęcych, rybnych, a potem zjadamy je w mięsie.

 Ostatnio, niezwykle modne stało się spożywanie probiotyków. Są to fabrycznie wyhodowane bakterie, które rzekomo są takie same jak nasze w mikrobiomie. Niestety, promocja jest tak skuteczna, że większość ludzi spożywająca probiotyki, niszczy swoje endogenne bakterie i mikroby, wprowadzany jest chaos informacyjny, bo probiotyki mają zupełnie inne DNA niż nasze, rozpoznane mikroby. Wprowadzanie przemysłowych probiotyków, nasz organizm odbiera stresem i reakcjami autoimmunologicznymi. Nie ma dobrego probiotyku, zniszczenia wywołane probiotykami w naszym mikrobiomie są porównywalne z zastosowaniem antybiotyku.

środki czystości

każdego dnia korzystamy w domu z całej gamy środków czystości. Na skórę nakładamy chemiczne kremy i balsamy, nakładamy makijaż. Każdego dnia wprowadzasz w ten sposób do swojej skóry, układu oddechowego, do jelit, substancje, które regularnie zabijają mikrobiom.

Jak zbadać czy mam zdrowy mikrobiom

Nie ma żadnego badania, które określiłoby stan i kondycję Twojego mikrobiomu. Nawet w warunkach laboratoriów naukowych, nikt nie potrafi zeskanować wnętrza jelita grubego i wykonać mapowania mikrobów na jego powierzchni. Nauka w ogóle nie zna 80% mikrobów tworzących indywidualne środowisko naszego ekosystemu.

Skąd zatem masz wiedzieć, czy masz osłabiony mikrobiom jelitowy?

Jakie objawy możesz u siebie zaobserwować, które dadzą Ci sygnał, że jest źle:

Wzdęcia

Zgaga, zaparcia, biegunki

Przerost candidy

Ogólne osłabienie organizmu

Wzmożone powstawanie substancji toksycznych, które krążą w twojej krwi

Niedotlenienie komórek – wstęp do zmian nowotworowych

Niedotlenienie

Zastój limfy

Zagęszczenie struktury krwi, deformacje płytek krwi odpowiedzialnych za transport tlenu

Nieprzyswajanie pierwiastków, mikroelementów, niedożywienie organizmu

I wiele innych objawów, wychodzących z twojego jelita grubego

Tak naprawdę, największym problemem życiowym naszych Dobrych Bakterii jest GŁÓD

Mówienie , że mikroby pożywiają się tym , czego my nie strawimy w jelicie cienkim to wielkie kłamstwo. To tak, jak stwierdzenie, że nie musisz karmić swojego psa, wystarczy jak wyprowadzisz go na spacer i on sam sobie znajdzie jakieś resztki i to będzie jego jedzenie.

Rozwiązanie tego ogromnego problemu jest niezwykle proste – nakarm swój mikrobiom odpowiednim, prebiotycznym pożywieniem.

Należy dostarczać do jelita grubego odpowiednie pożywienie. Każdego dnia. Rozregulowany i osłabiony mikrobiom jelitowy należy nakarmić i odbudować. Dowiedz się na moim blogu co najchętniej zjadają Twoje Dobre Bakterie.

W tym celu stworzyłam dla Was, odpowiednio skomponowany zestaw produktów prebiotycznych Matopi2.

Taką intensywną odbudowę przeprowadza się raz, a następnie przechodzimy na odżywianie mikrobiomu jelitowego.

Od 6 lat, w moim gospodarstwie uprawiam topinambur, wprowadzam do uprawy kolejne rośliny, niektóre pozyskuję ze stanowisk naturalnych. Rośliny te są najwyższej jakości pokarmem dla Twoich bakterii i całego mikrobiomu jelitowego. Prebiotyki komponuję na podstawie swoje wiedzy i doświadczenia. Szczególnie, opieram się na wynikach wieloletniego programu naukowego Projekt Ludzkiego Mikrobiomu / Human Microbiome Project. Zapoznaj się z moimi produktami i wybierz odpowiedni dla siebie.

  • Zestaw Matopi 2
    Zestawy

    Matopi 2

    Oceniono 0 na 5
    279.00 

    W ciągu 6 godzin od rozpoczęcia spożywania nastąpi znaczący wzrost liczebności Dobrych Bakterii w jelicie grubym.  W tym czasie,  z jednej bakterii powstanie około 17 milionów nowych. Odbuduje mikroorganizmy w każdym odcinku okrężnicy, które zostały zniszczone przez antybiotykoterapię, radioterapię, chemioterapię, leczenie sterydami i inne tego typu terapie.

    Dodaj do koszyka
  • Zestaw Matopi 3
    Zestawy

    Matopi 3

    Oceniono 0 na 5
    643.00 

    Dla osób, które postanowiły samodzielnie zadbać o swoje zdrowie i przywrócić je w sposób naturalny. Opracowany na podstawie badań klinicznych.

    Dodaj do koszyka
  • Zestaw Matopi 1
    Zestawy

    Matopi 1

    Oceniono 0 na 5
    91.00 

    Dla osób, które chcą szybko wzmocnić swoją florę jelitową, Dla osób, które borykają się z ciągnącymi się infekcjami, Dla osób, które często zapadają na infekcje, Dla dzieci – dajemy połowę dawki, Dla osób, które mają problemy z jelitami, Dla osób starszych, leżących lub z ograniczoną ruchowością.

    Dodaj do koszyka

Umów się na bezpłatną konsultację

przeczytaj więcej wpisów

na cukrzycę – rośliny prebiotyczne

W cukrzycy typu 1 (cukrzyca insulinozależna) zawarta w topinamburze inulina wnika do komórek organizmu bez udziału insuliny. W pełni zastępuje glukozę w procesach metabolicznych. Ustabilizowany

CUKRZYCA typ 1

Cukrzyca typu 1 jest przewlekłą chorobą metaboliczną, która jest konsekwencją upośledzeniem czynności trzustki. Trzustka produkuje wówczas śladowe ilości insuliny albo nie produkuje jej wcale. Następstwem niedoboru insuliny

O MIKROBIOMIE

Kiedy powstaje mikrobiom człowieka Gdy rodzi się nowy człowiek, od pierwszych chwil życia, jego ciało zasiedlane jest przez mikroby, w których jesteśmy zanurzeni tak jak

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Your cart is emptyTwój koszyk jest pusty