ZDROWIE
Według literatury i definicji Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowie To stan pełnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu, a nie tylko całkowity brak choroby czy niepełnosprawność. Warto zauważyć, że stan
TOPINAMBUR DLA CUKRZYKA
W zaleceniach odżywiania dla osób obciążonych cukrzycą typu pierwszego i drugiego, coraz częściej wymienia się topinambur, który zmniejsza insulinooporność i normalizuje poziom cukru we krwi.
Jak pomóc dziecku w trakcie i po antybiotykoterapii
Stosowanie antybiotyków zmienia równowagę mikrobiomu. Leki te nie tylko atakują niepożądane bakterie, ale także eliminują korzystne. Spożywanie naturalnych roślinnych prebiotyków, może osłabić negatywny wpływ
Zdrowie jelit, umysłu, ciała i układu odpornościowego
Jelita mają kluczowe znaczenie dla zdrowia układu odpornościowego. Biorąc pod uwagę, że 85% komórek odpornościowych znajduje się właśnie tam, nie jest niespodzianką, że zdrowie jelit ma ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia.
ZAKRZEPICA
/ żylna choroba zakrzepowo-zatorowa / zakrzepowe zapalenie żył głębokich – potocznie ZAPALENIE ŻYŁ Dlaczego powstaje zakrzepica? Żyły przetaczają odtlenioną krew z organizmu do serca. Ciśnienie krwi w
OSTEOPOROZA
jest stanem, w którym zmniejsza sie gęstość i wytrzymałość kości, zwiększając w ten sposób ryzyko złamań. Występuje szczególnie u kobiet po menopauzie i powiększa się
DOBRE BAKTERIE JELITOWE
DOBRE BAKTERIE Po ogromnym sukcesie Humane Mikrobiome Projekt świadomość funkcji mikrobiomu jelitowego spowodowała, że wzrosła ilość badań klinicznych i laboratoryjnych nad rolą tej gigantycznej społeczności.
REGENERACJA PO PRZEJŚCIU COVID LUB PO SZCZEPIENIU
Mikrobiom jelitowy powstaje już w łonie matki, cały proces zasiedlania całego organizmu przez mikrobiom trwa przez 3 pierwsze lata życia człowieka. Mikrobiom jelitowy uczy się