
Jak osłabiamy mikrobiom
Właściwie nic nie musisz robić, mikrobiom sam słabnie powoli A oto niektóre przyczyny słabnięcia mikrobiomu Glifosat jest wszędzie Antybiotyki sterydy, probiotyki, inhibitory pompy protonowej i

na cukrzycę – rośliny prebiotyczne
W cukrzycy typu 1 (cukrzyca insulinozależna) zawarta w topinamburze inulina wnika do komórek organizmu bez udziału insuliny. W pełni zastępuje glukozę w procesach metabolicznych. Ustabilizowany

CUKRZYCA typ 1
Cukrzyca typu 1 jest przewlekłą chorobą metaboliczną, która jest konsekwencją upośledzeniem czynności trzustki. Trzustka produkuje wówczas śladowe ilości insuliny albo nie produkuje jej wcale. Następstwem niedoboru insuliny

O MIKROBIOMIE
Kiedy powstaje mikrobiom człowieka Gdy rodzi się nowy człowiek, od pierwszych chwil życia, jego ciało zasiedlane jest przez mikroby, w których jesteśmy zanurzeni tak jak

PREBIOTYCZNY TOPINAMBUR
Skąd pochodzi topinambur Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej , dziko porasta okolice Krainy Wielkich Jezior. Do Europy i Azji przybył w XVII wieku. W Polsce

Niedoczynność tarczycy
Zadbaj o swoje zdrowie sam, nakarm swoje Dobre Bakterie w mikrobiomie jelitowym. niektóre objawy niedoczynności tarczycy zaparcia przyrost masy ciała niedokrwistość senność zaburzenia pamięci i

Mikrobiom, nasze naturalne środowisko
Mikrobiom to mikroorganizmy (bakterie, archeony, niższe i wyższe eukarionty oraz wirusy), zamieszkujące określone środowisko. Największym mikrobiomem jest mikrobiom Ziemi, czyli zbiór wszystkich mikroorganizmów zamieszkujących naszą
ROŚLINY PREBIOTYCZNE
Rośliny, które zawierają najbardziej naturalny prebiotyk – inulinę. PREBIOTYK to wysokoenergetyczne pożywienie dla endogennych bakterii komensalnych mikrobiomu jelitowego. Prebiotyk, wskutek biodegradacji przez bakterie jelitowe, przekształca